Naruči odmah online! Ako vam treba kućna dostava ribe na pravom ste mestu!
Obilje vitamina minerala leži u morskim plodovima. Ako želite da znate tajnu dugovečnosti i puta ka zdravom životu, istina je da nema tajne, sve je stvar izbora namirnica koje unosimo u organizam. Za zdravo srce,energiju, poletnost i mlado telo i duh treba jesti što siroviju i svežiju hranu, pri tom minimalno obrađenu. Smatra se da najzdraviji i najdugovečniji ljudi na svetu imaju ishranu zasnovanu na ribi i morskim plodovima. Oni sadrze omega 3 masne kiseline neophodne kao sastavni deo naseg obroka minimalno jedanput nedeljno. Omega 3 masne kiseline čuvaju naše krvne sudove i čine da srce ostane zdravo. Ako vodite racuna o kalorijama, morski plodovi su prava stvar za vas. Lignje imaju svega 70 kalorija na 100 grama. Najbogatije omega 3 kiselinama su dagnje koje takodje obiluju jodom, vitaminom b12 i folnom kiselinom. Dagnje su i izvor gvožđa. Škampi, rakovi i gambori sadrže cink, selen i jod. Umesto da unosite vitamine i minerale putem tableta, dovoljno je da samo za obrok pojedete nesto od specijaliteta iz mora i potreba za hranljivim materijama je zadovoljena. Morske plodove trebalo bi jesti sveže jer smrznuti imaju više soli. Međutim, kod nas, riba u ishrani nikada nije bila previše zastupljena.
Riba se deli na belu i plavu ribu. Pod belom ribom smatra se ona koja nema masnoce, belog je i suvog mesa. Plava riba je takoreci masna riba i zdravija je od bele. Plavu ribu je spominjao Nušić i to uz kljukanu dinastiju i svastikin but. Ribe se pripremaju na mnogo nacina, jedan od njih je lešo, popularan na moru. Takodje se mogu grilovati, prziti u ulju... Poznati specijalitet sa kuvanom ribom zove se brodet, a u sebi sadrzi maslinovo ulje, začine, beli luk, lovor i peršun. Marinada od belog luka je neizostavna kada je pržena riba u pitanju. Sadrzi beli luk, ulje i peršun i daje ribi poseban šmek i sočnost. Takodje, limun se obično koristi za dekoraciju plodova mora a njegov sok služi da poprime kiselkasto-sočnu aromu.
Smatra se da najlepši ukus imaju brancin i orada, koje su vrlo zastupljene ribe u ponudi naših restorana. Kod nas je na slavljima najpopularniji šaran, preliven pivom pa zapecen u rerni. Dimljeni šaran ima ukus sličan suvom mesu, nekada je čak tesko poverovati da je to sto jedete zaista riba kralj među ribama. Uz ribu je najbolje popiti suvo belo vino, uz plodove mora aromatizovano belo vino, a uz mesnatije ribe poput lososa i tune crno vino.
Stara izreka kaze daj čoveku ribu i nahranićes ga za jedan dan. Nauči ga da peca, i nahranio si ga za čitav život. Na sreću, to danas nije obavezno. Možete se udobno smestiti u vaš kauč i naručiti, tj. upecati ribu preko nas online. Upecajte ukusan obrok preko neta, ulovite prave specijalitete uz par klikova jer nudimo dostavu ribe na kućnu adresu. Pronađite vašu ribarnicu.
Ovaj web sajt i povezani alati koriste kolačiće koji su neophodni za pravilno funkcionisanje aplikacije i u skladu su sa Upotrebom kolačića (saznajte više klikom na naslov banera). Klikom na dugme, slažete se sa upotrebom kolačića.