Pizza dostava
Zatvoreni za dostavu Pizza
Naruči odmah online! Ako vam treba kućna dostava pizza na pravom ste mestu. Na jednostavan način možete naručiti iz najboljih picerija u gradu. Možda se ne može reći da možete naručiti od 00-24h ali sve do 5 ujutru se možete počastiti ovim vrelim specijalitetom. Pica je najpopularnije jelo italijanske kuhinje, najčešće napravljena od tankog testa na kome se mogu naći različiti sastojci. Pored paradajz sosa tu su razne vrste sira, mesa, povrća, voća, začina i drugih sastojaka. Uz lako dostupne sastojke i jednostavnost pripreme, za vašu kreativnost i nove recepte ne postoje granice. Većina pizza se pravi sa paradajz sosom ali ih ima i bez paradajza. Sama reč pica prvi put se javlja u devetom veku na jugu Italije. Međutim u trećem veku pre nove ere je opisivano zapečeno okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom. U osamnaestom veku je siromašno stanovništva iz Napulja dodalo paradajz svom jelu i stvorilo picu kakvu danas poznajemo. Pored tradicionalne Margarita pice čiji su sastojci oljušteni paradajz, mocarela, maslinovo ulje i bosiljak, na jelovnicima alideda restorana, možete naći veliki broj različitih kombinacija pica od čijih ukusa će proraditi sva vaša čula. Najpopularnija je naravno kaprićoza a na jelovniku svake picerije možete naći i Quattro formagio, Quattro stagioni a tu je obavezno i pizza koja nosi naziv restorana i obično je bogato nafilovana. Preklopljene pice ili calzone su takođe obavezne a vrlo često se mogu naći i piroške. Bez obzira što se kod nas pojavljuje tek u drugoj polovini prošlog veka, Pica je danas jedno od omiljenih italijanskih jela na našim prostorima. Svaka picerija ima svoj recept pa su neke pice sa tanjim testom i malo fila, neke sa dosta fila i debljim testom a ima cak i onih koje imaju zaista debelo Čikago testo. Nije retka ni ivica punjena sirom. Pizza majstori moraju da odaberu da li ce praviti hrskavu picu ili picu sa puno fila. Napraviti hrskavu picu sa puno fila je alhemija. Na Alidedi možete naručiti i nešto što je skoro kao pizza :) Fokaća (focaccia) je vrsta italijanskog testa. Najčešće se pravi u obliku veoma tanke pogače, iako je izvorno sličnija hlebu. Svejedno, fokaća ostaje fokaća sve dok su njeni osnovni sastojci brašno, voda, so i maslinovo ulje. U italijanskim selima fokaća se poslužuje kao doručak, dok u restoranima širom sveta u kombinaciji sa različitim umacima postaje predjelo i poslužuje se uz aperitiv. Verovatno je iz tog razloga fokaća kakvu danas poznajemo sve tanja i hrskavija. Tačno mesto i vreme nastanka fokaće se ne zna. Knjige o kulinarstvu svedoče da je nastala u starim italijanskim pekarama i da prvobitno nije bila namenjena prodaji. Pekari su hlebu dodavali sastojke koji su im bili na raspolaganju prilikom pripreme sopstvenih obroka. Tako je nastala fokaća, koja pored osnovnih sastojaka može biti i proizvod igre ukusima. Ovoj pogači mogu se dodavati cele ili seckane masline, čeri paradajz, beli i crni luk, ruzmarin, rukola, sir. Dodaci se u fokaću najčešće utiskuju površinski i to u testo pre pečenja. Međutim, u nekim varijacijama fokaće pripremaju se nadevi (od npr. sira, tikvica, mesa) koji svoje mesto pronalaze između dva sloja testa. Tako dobijena pogača, neodoljivo podseća na pitu ili sendvič, ali sve dok je testo napravljeno od brašna, vode, soli i maslinovog ulja nosi naziv fokaća. Fokaća neretko u restoranima postaje osnova za picu, a ova magična i jednostavna kombinacija sastojaka za testo može se savijati i u obliku peciva. Info plus: U tradicionalnoj venecijanskoj kuhinji pripremana je takozvana slatka fokaća. Reč je o kolaču koji ima izgled slatkog testa, a njegovu osnovu čine jaja, šećer i maslac. Alideda.rs vam nudi veliki izbor italijanskih restorana koji se bave dostavom hrane. Buon appetito ragazzi!