Naruči odmah online! Ako vam treba kućna dostava domaće hrane na pravom ste mestu. Kuvana hrana, čorbe, kuvan kupus, grašak ili roštilj, pljeskavice, ćevapi, kobasice, uštipci?
Na srpsku kuhinju su uticale različite kulture sa svih strana, tako da se slobodno može reći da ona sadrži najbolje elemente svih svetskih kuhinja. Ono po čemu se ističe jeste prijatnost koju pružaju topla, kuvana jela, pripremljena od različitih svežih i suvih a u isto vreme odlično usklađenih sastojaka. Kuhinja koju odlikuje bogatsvo boja, aroma i ukusa čine je šarmantnom i nezaobilaznom kada je online naručivanje u pitanju.
Ako vam je dosta brze hrane i više ste raspoloženi za jelo na kašiku, izaberite restoran sa domaćom hranom i naručite. Uverite se da i sporo pripremljena hrana može lako i brzo doći na Vašu adresu. Koliko vam je boja hrane važna kod odabira namirnica koje jedete? Čuli ste za dobro poznatu scenu iz filma Varljivo leto ’68 i čuvene rečenice: Danas zeleno, sutra crveno, preksutra žuto . Raznovrsna i sveža hrana je ključ zdravlja i dugovečnosti, tako da se savet Bate Stojkovića bio na mestu U proleće, na tanjiru se mogu naći sve lepe i vesele boje našeg podneblja koje obogaćuju naš svakodnevni užitak. I tako je tokom cele godine, jer pored onoga što možemo ubrati na grani ili u bašti, kupiti na pijaci, imamo i zalihe u vidu zimnice tokom cele godine. Najpopularnija je turšija i kiseli kupus, pa ga zatim prate ajvar, kiseli krastavčići i ljute papričice. Našom hranom pored voća i povrća, dominira i meso i njegove prerađevine. Svinjsko i jagnjeće pečenje je jelo koje se, kako kažu ljubitelji, lepi za prste. Nezaobilazno je za Uskrs, Božić i Prvi maj, kao i za svaku srpsku slavu. Odlično ide uz svežu kupus salatu i vruć domaći hleb.
Da počnemo od predjela...Poznati su sirevi našeg kraja, zlatiborski, zlatarski, sjenički sir najpoznatiji među njima. Svaki ima svoj šmek i jedinstvenog je ukusa, tako da ih sve redom vredi probati. Kajmak je prerađevina mleka koja se retko gde osim kod nas proizvodi. Imamo mladi i stari kajmak, kao i sir, a razlika koju pravi starost među njima je u količini soli i u čvrstini. Domaće pogače i proja od kukuruznog brašna odlično idu uz kajmak, sir ili domaće mleko. U česta predjela na našem stolu pored mlečnih proizvoda, mogu se naći i pršuta, suvo meso, slaninica, suvi vrat, pečenica.
Topla predjela su naše domaće supice i čorbice, od piletine, teletine i raznovrsnog povrća, obogaćene začinima. Pite se svrstavaju u internacionalnu kuhinju, ali mi ih pripremamo na svojstven način. Domaća savijača sa sirom i mlevenim mesom je nezaobilazna bilo kao prilog ili glavni deo obroka.
Kuvana jela su raznovrsna i neograničeno inspirativna, nastala pod uticajem mašte domaćica, potpomognute proizvodima našeg podnebljai vedrinom duha naroda ovog kraja. Grašak, krompir paprikaš, pasulj, boranija, đuveč, sladak kupus i podvarak, gulaš...samo su neka od jela koja su usvojena iz drugih kuhinja ili upravo izmišljena u našoj.
Jelo koje strance koji dođu u Srbiju ostavlja bez daha je sarma. Sarma sadrži mleveno ili seckano svinjsko ili juneće meso, pomešano sa sitno rendanim krompirom i šargarepom, pa sve to fino umotano u list kiselog kupusa ili zelja. Isti fil se koristi i za punjene paprike.
Čuli ste za jelo gravče na tavče? To je naime pasulj tetovac koji je zajedno sa začinima, crnim lukom i suvim rebarcima zapečen u zemljanoj posudi u kojoj se takođe i servira pred goste. Pored pasulja pripremljenog na ovaj način, imamo i pasulj prebranac i čorbast pasulj sa suvim rebarcima ili kobasicom. Kupus se takođe priprema kao svež kupus salata, kao podvarak ili kuvani kupus. Podvarak ima divnu aromu koju mu daju suva rebarca ili kobasice, a dodaje mu se i lovorov list radi šmeka.
U vreme posta, pripremaju se jela bez mesa i mleka, kuvana jela samo od povrća, pite se spremaju sa pečurkama ili patlidžanom, jede se riba umesto pečenja a salate su pune svežeg povrća uz dodatak ulja i sirćeta.
Poznato je da naši ljudi vole dobro da pojedu i popiju, tako da se kod nas uvek lepo i dobro jede. Sada je naručivanje hrane nikad lakše i dostupnije, tako da gubite jako malo vremena na brigu o ishrani za današnji dan. Izaberite samo i dobijate željeno na kućnu adresu. Jedite kao pravi kralj i obradujte vaše kraljice, jer nema ničega romantičnijeg od večere u dvoje u toplini i udobnosti vašeg doma.