Beograd
Beograd….grad koji nikad ne spava. Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu, rekao je jednom davno Duško Radović. Pred vama je mnogo toga što možete uraditi za sebe dok ste u Beogradu, bilo da u njemu živite ili ste trenutni posetilac ovog divnog grada. Grad koji izlazi na dve reke, gde ne postoji ulica koja je u bilo koje doba dana prazna, gde ima duha iz davnina koji nam pruža Skadarlija uz pesme i odličnu hranu, kao i novina koje nam pružaju šoping molovi sa brzom hranom iz svih krajeva sveta. Bilo da ste ljubitelj klasike ili biste radije probali nešto novo, sve to možete naći u ovom jedinstvenom gradu. Ukoliko ste putnik koji traži nesto drugačije, sigurno nećete biti razočarani onim sto Beograd može da vam ponudi između ostalog i po po pitanju dostave hrane.
U Beogradu sam prvi put bio 1973. Došao sam i zato što nikad još nisam bio u ovoj sredini, na istoku Evrope. Za kratko vreme sam utvrdio dve stvari, za mene vrlo važne: jede se izvrsno, a pristup filmovima je mnogo intelektualniji nego u Americi, rekao je oskarovac Džek Nikolson. Ko poseti Beograd, rado mu se vraća ponovo, jer je to koji grad otvara svoja vrata, srce i dušu svakome.
U Srbiji se susreću najrazličitije kuhinje, sa svih strana Evropskog kontinenta, egzotične Azije i temperamentne Amerike. Ukusi su različiti, pa je s toga i izbog kuhinja tako raznovrstan i za nekoga se moze naći sve, a svakako i za svakoga po nešto. Dostava hrane u Beogradu nema predaha, možete naručiti ukusne obroke svakoga dana od 0-24 časa. Bilo da naručujete za celu porodicu ili ste više za solo varijatnu, širok je izbor pred vama.
Neprevaziđena i jos uvek jako popularna je domaća kuhinja. Obilje začina, ukusa i boja su njeno obeležje. Širina ulica, veseo i uzbudljiv duh naroda se preneo i uneo u svakodnevnu pripremu hrane, pa s toga nije neobično što u domaćoj kuhinji caruje bogatstvo različitih ukusa. Za domaće specijalitete se utroši dosta vremena i truda, koriste se male tajne po receptima starih baka koji su nas pratili kroz čitavo naše detinjstvo. Kada se uželite domaće kuhinje, da pojedete nešto i zdravo i ukusno, tu su topla čorbica, pasulj, prebranac, ćufte, sarme ili punjene paprike, jer nista ne prija više u hladnim danima i toplim domovima za vaš ručak od kuvanog jela.
Roštilj je takođe jedan od omiljenih izbora kad je hrana u pitanju, i možete izabrati banjalučke, sarajevske ili leskovačke ćevape, punjene i gurmanske pljeskavice i vešalice i uštipke, sve u zavisnosti od vašeg ukusa i trenutne želje. Piletina sa roštilja je takođe odlična pa je dostava krilaca, bataka i belog mesa više nego česta u ponudi kod Dede.
Neizostavno je pomenuti italijansku kuhinju kao jednu od najromantičnijih kuhinja sveta koja je vrlo popularna u Beogradu. Pice su specijaliteti za svako doba dana i godine, bilo da ih volite sa dodatkom maslinovog ulja, pršute, kulena, feferona ili belog luka, paprike, ananasa. Takodje, kao pratilje pica dolaze zanimljive paste u svim oblicima, pa lazanje, piroške, kalcone, ćabate, rižota u porcijama za jednu, dve ili više osoba a sve to upotpunite izvrsnim desertima poput pana kote, tiramisua, sladoleda…
Ako govorimo o egzotici, moramo pomenuti daleki istok. Kineska i japanska kuhinja, svaka na svoj način jedinstvena, jesu čest izbor kad je dostava hrane u pitanju. Piletina, teletina, svinjetina, morski specijaliteti spremljeni na kineski način daju poznatim sastojcima drugo ruho, jer kombinovana sa kikirikijem, indijskim orasima, bademima, bambusom, pa prelivena slatko-kiselim, ljutim sosovima ova hrana ostavlja bez daha. Upotreba pirinča i sirove ribe nikome ne ide tako dobro kao Japancima koji od jednostavnih sastojaka naprave vrhunske obroke i po izgledu i po ukusu. Dovoljno je da samo jednom probati suši kako biste poželeli da opet da naručite.
Za sve ljubitelje pikantnih ukusa, halapenjo (jalopeno) ljute paprike, habanero, buritosa, tortilja sa piletinom, teletinom i svinjetinom uz dodatak salse i gvakamole sosa, tu je kuhinja koju odlikuju najživopisnije boje – meksička kuhinja. Meksikanci najčešće kombinuju meso sa pasuljom, kukuruzom, pirinčem, ali isto tako i sa svežim voćem, pa često na tanjiru možete dobiti avokado, ananas i mango kao svež dodatak slanom obroku. Najpoznatija asocijacija na meksičku kuhinju je svakako halapenjo papričica, koja jelima daje potrebnu jačinu i ljutinu.
Domaćoj je vrlo srodna grčka kuhinja. Kada govorimo o Mediteranu, prvo što pomislimo kad je priprema hrane u pitanju jeste maslinovo ulje, masline, sveža morska riba, salate, zelenilo, svežina… Girosi od piletine i svinjetine sa pomfritom, caciki sosom odvešće Vas u prelepe predele plavo-bele grčke, ostrva Santorini, Krfa, Krita….u svom domu možete jesti kao da ste ponovo na letovanju, jer je sada naručivanje hrane koju jedete na odmoru tako jednostavno. Sličnost domaće i grčke kuhinje se ogleda u tome što i Grci pune sarme, paprike, tikvice a musaku smo pozajmili od njih.
Naručivanje hrane online nikada nije bilo lakše i brže, a hrana više dostupna. Vaše je samo da se udobno smestite u svoju fotelju, sofu ili trosed i izaberete nešto što Vas inspiriše i prija Vašem raspoloženju i želucu. Bilo da ste sami ili naručujete za društvo, postupak je jednako jednostavan. Hrana je sada raznovrsna i lako dostupna, ukažite poverenje Alidedi i nećete se pokajati jer ćete ovde naći obilje ukusnih obroka i specijaliteta kakvi se samo poželeti mogu. Pratite i popuste i gratise koje daju restorani na našem sajtu, kako biste uštedeli a bili jednako zadovoljni za manje novca. Alideda je tu za sve Vaše gurmanske poduhvate, naš cilj je da budete siti, zadovoljni i da trošite što manje vremena na razmišljanje šta kuvati danas. Pustite da drugi brinu o tome, a Vi izaberite samo brzu ili sporu hranu, koja jednakom brzinom stiže do Vas :)